Prověřovací cvičení - Požár travního porostu v lese

12.04.2015 21:00

Dne 11. dubna 2015 ve 13:28 hodin bylo náhlašeno velitelem JSDHo Sychrov Lukášem Benešem na krajské operační středisko prověřovací cvičení. Jednalo se o požár travního porostu v lese mezi Třtím a Slavíkovem.

Mapa trasy - Prověřovací cvičení JSDHo Sychrov

Ve 13:30 byl vyhlášen poplach pomocí rotační sirény a rozesláním SMS zpráv členům výjezdové jednotky. Jednotka v počtu 1+4 opouští ve 13:41 požární zbrojnici.

Celá cesta zabrala jen pár minut a ve 13:48 je jednotka na místě. Po příjezdu na místo, velitel vyslal 2 hasiče na průzkum, kteří pak předali informaci o situaci - požár travního porostu nad lesní stezkou u krmelce. Velitel tedy všem rozdal úkoly s cílem natažení vodní vedení k ohnisku požáru. Nejbližším vodním zdrojem byla řeka Mohelka, zhruba 250 metrů od požáru. Část vodního vedení vedla přes silnici III.třídy 27710, proto jsme použili přejezdy, abychom umožnili provoz na komunikaci. Pak nás čekalo přibližně 33m převýšení po nezpevněné lesní cestě. Ve 14:05 jsme již měli nahoře vodu.

Poté následoval úklid materiálu a jednotka ve 14:54 odjíždí z místa zásahu. V 15:05 hlásí velitel na KOPIS návrat jednotky na základnu. Proběhlo krátké vyhodnocení atd.

Cílem cvičení bylo prověřit schopnost výjezdu jednotky a také nabyté zkušenosti z pravidelných školení. Jelikož spadáme do kategorie JPO V. předpokládá se, že dálková doprava vody bude jedním z hlavních úkolů, který po nás bude u podobných zásahů vyžadován příslušníky HZS.